Context en dynamiek
Erven zijn onlosmakelijk verbonden met het Noord-Hollandse landschap. De stolpen, schuren, erfbeplanting op en de sloten om de erven bepalen in het vaak open land het beeld van het landschap.
De (agrarische) erven en bedrijven zijn voortdurend in ontwikkeling. Schaalvergroting, intensivering, specialisatie en functieverbreding zijn de belangrijkste drijvende krachten. Dit leidt tot steeds grotere erven, gebouwen en machines, meer verkeersbewegingen en het toevoegen van andere functies op het erf en bedrijfsbeëindiging en het omzetten naar burgererven.
De oorspronkelijke erfbeplantingen, watercarrés en tuinen moeten vaak plaatsmaken voor nieuwe bebouwing en/of verharding. Daarnaast wordt soms leegstaande (cultuur)historische erfbebouwing gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er ontstaat een mix van veel kleinschalige (niet-agrarische) bebouwing en een beperkt aantal ‘super’landbouwbedrijven, waardoor de schaalverschillen met de naastgelegen erven steeds verder toenemen.
Essentieel voor de kwaliteit van het Noord-Hollandse landschap is dat deze voortgaande verandering gepaard gaat met behoud, en liefst versterking, van de erfkwaliteit.
Ontstaansgeschiedenis en kernwaarden in de structuur
De (agrarische) erven komen door de gehele provincie voor. Voor de ontstaansgeschiedenis en de kernwaarden (waaronder landschappelijke karakteristiek, openheid en ruimtebeleving en de ruimtelijke structuren) zie de betreffende ensembles.