Waterreservoir zonnepark, www.nvgj.nl

Algemene toelichting op het project

In navolging van het drijvende zonnepark bij de rioolwaterzuivering, is Texel een tweede drijvende zonnepark rijk geworden. Dit zonnepark is gelegen op de waterberging van Golfbaan De Texelse. Op dit water zijn 2390 zonnepanelen geplaatst. Samen leveren ze maar liefst 800.000 kWh aan duurzaam opgewekte energie op jaarbasis. Een mooie bijdrage aan de energiedoelstellingen van Texel.

Ruimtelijke kwaliteit in het project

De ruimtelijke kwaliteit zit hem vooral in de inpassing van het project. Juist door een functionele vorm van het waterbassin te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen combineer je meerdere functies met elkaar.

Het bassin zelf is omsloten door een talud. Deze verhoging in het landschap ligt naast de 11e hole van de golfbaan. Zo ontstaat er samenhang tussen functionaliteit en recreatie en is een zonneakker geen individueel en autonoom onderdeel meer in het landschap.

Golfclub de Texelse, zonnepanelen in waterreservoir van dichtbij2
Golfclub de Texelse, zonnepanelen in waterreservoir van dichtbij

Ruimtelijke kwaliteit in het proces

Texel4trading uit Den Burg heeft het ontwerp gemaakt en verzorgt tevens de installatie. Nicol Schermer, directeur van Texel4trading: “Het hele reservoir komt uiteindelijk vol te liggen en als het klaar is, moeten die panelen ongeveer 800.000 kilowatt per jaar aan elektriciteit opwekken. Het is een beetje afhankelijk wat het nieuwe zwembad op De Krim aan elektriciteit nodig heeft, maar wij schatten in dat hiermee ongeveer de helft van het vakantiepark van energie kan worden voorzien.”

De zonnepanelen zijn geproduceerd door BenQ Solar, onderdeel uitmakend van het Taiwanese moederbedrijf AU Optronics en hebben een produktgarantie en een energieproduktiegarantie (tot 80%) van 25 jaar.