©RAAAF Bunker-599

Algemene toelichting op het project

Het wandelpad met als rode draad de Nieuwe Hollandse Waterlinie is totaal verbouwd: nog meer onverharde paden plus nieuwe natuur.
Het Waterliniepad is een streekpad met een lengte van 145 kilometer van Weesp naar Werkendam, ontwikkeld door Wandelnet in samenwerking met de Commissie Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Het Waterliniepad volgt de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. Langs het pad liggen vijf vestingen, zo’n 50 forten en batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van deze 19e-eeuwse verdedigingslinie. Naast militaire culturele objecten zijn ook het Naardermeer, de schitterende Vecht, Amelisweerd, de Linge en de plaatsen Gorinchem en Woudrichem in de route opgenomen.

 

© Laurens Swarte, Langs het Googpad
© Laurens Swarte, Langs het Laarzenpad - nabij Naarden

Ruimtelijke kwaliteit in het project

Het Waterliniepad is de tweede in de reeks van Themapaden van Stichting Wandelplatform-LAW. De tracering van de route is gebaseerd op het Waterliniepad zoals dat in 2000 door Stichting Wandel- en Fietsforten is uitgebracht. De route is nu verlengd van Gorinchem tot Werkendam, op verschillende trajectonderdelen aangepast en verbeterd tot het huidige bewegwijzerde lange-afstandwandelpad. Het pad voert langs ruim veertig forten, werken en batterijen die de kwetsbare plekken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie moesten verdedigen. Ook een vijftal vestingsteden wordt aangedaan. De route start in Weesp en loopt langs de Vecht naar het Muiderslot aan de voormalige Zuiderzee. Na een bezoek aan de meest complete vesting van Naarden gaat het pad via een grote bocht om het Naardermeer en komt weer uit bij de Vecht. De route loopt verder via Loenen en Maarssen, afwisselend langs plassen en fraaie buitenplaatsen. Rond en in Utrecht rijgt de route alle forten van de Waterlinie aan elkaar. Tussen Nieuwegein en Culemborg is het strategische landschap nog in optima forma aanwezig. De route vervolgt door het rivierenlandschap van Linge en Waal langs monumentale forten als Asperen en Vuren naar vestingstad Gorinchem. Aan de overkant van de Waal schitteren Woudrichem en slot Loevestein. Via de uiterwaarden en het uitgestrekte open landbouwgebied aan de rand van de Biesbosch eindigt het pad bij Fort Steurgat.

 

Ruimtelijke kwaliteit in het proces

Het Waterliniepad is gerealiseerd in opdracht van Nationaal Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie. De totstandkoming van de gids werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland.
Tien jaar geleden werd het Waterliniepad voor het eerst geopend. Nu de Nieuwe Hollandse Waterlinie als cultureel erfgoed weer op waarde wordt geschat en op de nominatie lijst staat voor UNESCO-werelderfgoed, gebeurt er van alles in het gebied. Forten zijn opgeknapt en hebben nieuwe functies gekregen. Zo is Werk aan het Spoel bij Culemborg een aantrekkelijke horecagelegenheid geworden. Fort bij de Nieuwe Steeg is omgetoverd tot een educatief centrum: Geofort. Daarnaast zijn er diverse nieuwe natuurgebieden met nieuwe wandelmogelijkheden gekomen.
Vanwege al deze wijzigingen moest ook het Waterliniepad nodig op de schop. De route wordt een stuk leuker en spannender en heeft nu meer onverharde paden en nieuwe natuur.

© Laurens Swarte, De poldermolens Buitenweg en Westbroek
© Laurens Swarte, Aan de Vecht, bij Nederhorst den Berg.