Landschappelijke karakteristiek
De structuur IJsselmeerkust is respectievelijk ingedeeld naar IJsselmeer, Markermeer/IJmeer en Gooimeer. De landschappelijke karakteristiek is onderverdeeld in karakteristieke dijktrajecten binnen het deelgebied. Openheid en ruimtebeleving en de ruimtelijke dragers worden per deelgebied beschreven.
Den Oever-Medemblik: de Wieringermeerdijk als band in de ijle ruimte
De Wieringermeerdijk is de rand van een grootschalige, op agrarische productie gerichte polder. Een smalle, iets verhoogde zoom aan de binnenzijde geeft stabiliteit aan de dijk. Vanuit de knik in het midden (nabij haven de Oude Zeug) is de dijk verbonden met Den Oever en Medemblik. Het geheel van dijk en zoom is in zijn context niet meer dan een smalle lijn met open ruimte aan beide zijden. De agrarische polder transformeert in hoog tempo: hier verschijnen de grootschalige bebouwing van Agriport en het Windpark Wieringermeer. Net na het gemaal Lely sluit de dijk aan op de Westfriese Omringdijk en Medemblik.
Medemblik–Enkhuizen: dijklandschap
De kust valt hier samen met de Westfriese Omringdijk. Vanwege de luwe ligging waren er voorlanden die later bedijkt werden. Deze buitendijkse wereld biedt plaats aan een drinkwatervoorziening, recreatie en natuurontwikkeling. In de binnendijkse zoom ligt een kleinschalig landschap met bebouwing. De dijk meandert hier doorheen en verbindt fragmenten en bestemmingen. De achterliggende polder Grootslag wordt steeds meer ingericht voor grootschalig gebruik zoals bedrijfshallen van bollenbroeierijen. Enkhuizen heeft een karakteristieke ligging aan het IJsselmeer, met een zeemuur ter bescherming van de stad.
Enkhuizen–Hoorn: parkdijk
De Houtribdijk scheidt het Markermeer van het IJsselmeer. Ook deze kust is deel van de Westfriese Omringdijk en vormt de begrenzing van het oude zeekleilandschap. Het karakter van de dijkzone verschilt van het deel tussen Medemblik en Enkhuizen door het grotendeels afwezige voorland. De dijk vormt hier een scherpe grens tussen land en water. De dijk ligt op het zuiden en wordt belast door wind en golven. Aan de binnenzijde ligt een idyllisch, kleinschalig agrarisch landschap (‘parkachtig’) met de lintdorpen Schellinkhout, Wijdenes, Blokdijk en Oosterleek.
Hoorn–Scharwoude: Hoornse Hop
Hoorn vormt het stedelijke middelpunt van deze baai. Aan de zuidkant van de stad is er direct contact met het water. Oostelijk van het centrum ligt de dijk achter het buitendijkse verstedelijkt gebied met jachthavens, park en werkhaven. De huidige dijkversterking wordt aangegrepen om een stadsstrand te maken op een nieuwe oeverdijk in het Markermeer.
Scharwoude–Volendam: Zeevang en zetstuk
De kust wordt hier gevormd door de IJsselmeerdijk en voorlanden (kogen). De dijk ligt in een historisch landschap. Bij Schardam is een (waterbouwkundig) bijzondere situatie omdat hier de IJsselmeerdijk aansluit op de Westfriese Omringdijk. De dam vormt een zetstuk tussen beide dijken en sluit de vroegere uitmondig van het Beemstermeer af. Ten noorden van Schardam is de infrastructuur (N247, spoorlijn en A7) dominant. Het stolpenlint van Warder, ten zuiden van Schardam, loopt schuin naar de dijk. Er zijn enkele binnendijkse braken. Aan de noordkant van Edam ligt het Fort bij Edam, onderdeel van De Stelling van Amsterdam.
Volendam–De Nes: Gouwzee
De Gouwzee vormt een baai met de historische plaatsen Volendam, Monnickendam en Marken die veel toeristen trekken. Door de aanleg van de dammen aan noord- en zuidkant van Marken is de luwte van de Gouwzee verder toegenomen. Het is het meest heldere en plantrijke deel en daarom de viskraamkamer van het Markermeer. Door ontwikkeling van de kernen Monnickendam en Edam-Volendam raakte de Gouwzee meer omsloten door bebouwing. Polder Katwoude en Waterland zijn open veenweidegebieden. Een aantal braken en de uitmonding van de Purmer liggen aan de binnenzijde van de dijk. Hemmeland is een buitendijks recreatiegebied annex jachthaven. Marken is met een dijk verbonden met het vaste land. Het voormalig eiland is omgeven met lage dijken, de historische bebouwing staat op terpen (werven).
De Nes–Amsterdam: Waterlandse Zeedijk, kust van kapen en braken
De Waterlandse Zeedijk is een dijk die getekend is door de geschiedenis: een kronkelende dijk op veen met verschillende afgedamde veenriviertjes (zogenaamde dieën, zoals de Uitdammer Die) en restanten van dijkdoorbraken (Oosterpoel, Barnegat en Kinselmeer). Over grote stukken is er water aan weerzijden van de dijk. Het achterland bestaat uit veenpolderlandschap met enkele kleine droogmakerijen. Uitdam en Durgerdam zijn karakteristieke lintdorpen, geliefd bij stedelingen. De kust wordt gevormd door geprononceerde kapen bij Uitdam, Kinselmeer en Vuurtoreneiland. Het Vuurtoreneiland markeert de ingang van het IJ en is onderdeel van De Stelling van Amsterdam. Buitendijks liggen de polder IJdoorn en het natuurproject Hoekelingsdam. De Waterlandse Zeedijk gaat over in de Noorder IJdijken bij Schellingwoude.
Amsterdam-Muiderberg: Diemerzeedijk
Het kustlandschap van de Diemerzeedijk is van oorsprong vergelijkbaar met de Waterlandse Zeedijk.
In het westen bepaalt de stad steeds meer het kustlandschap. Het stadsfront van IJburg vormt nu de horizon en de gesaneerde Diemerzeedijk is opgenomen in het Diemerpark. De Diemervijfhoek is ontstaan als depot voor vrijkomende grond van het Amsterdam-Rijnkanaal en is nu een natuurgebied. Aan de binnenzijde van het kustlandschap zorgt de snelweg A1 voor veel dynamiek. Buitendijks is een aantal luwtedammen aangelegd en de ‘Natuurboulevard’ als recreatieve route gerealiseerd.
Bij Muiden mondt de Vecht uit in het Markermeer. De snelweg A1 is verlegd naar een aquaduct en er is ruimte gemaakt voor een natte ecologische verbinding richting Waterland. Aan de oostzijde van Muiden toont de dijk zijn historische karakter. Het Muiderslot domineert het landschap. Ten noorden van Muiden ligt het forteiland Pampus in het IJmeer. Voor de kust liggen drie recreatie-eilanden.
Muiderberg was begin 20e eeuw een welvarende badplaats voor Amsterdam en heeft nog een strand en een steigerstructuur.
Muiderberg–De Kampen: historische dijk en klifkust
Na de Hollandse Brug begint het Gooimeer, een randmeer van de Flevopolders. De Zuiderzeedijk gaat hier verscholen achter voorlanden, in de jaren zestig aangelegd als recreatiegebieden. De steile dijk heeft enkele markante wielen (voormalige dijkdoorbraken) en verschillende doorsnijdingen vanwege de infrastructuur naar Almere.
Het Naarderbos is onlangs heringericht waarbij de relatie met het water weer werd hersteld. Op het water georiënteerde bebouwing is onderdeel van de herinrichting (Naardereiland). Oudere woonbebouwing in het Naarderbos, aan de oostzijde van de jachthaven, heeft een naar binnen gekeerd karakter.
Bij Naarden en ten oosten van de Stichtse Brug (De Kampen) zijn nog historische buitendijkse hooilanden van de voormalige Zuiderzee te vinden. De beboste stuwwal van Het Gooi gaat abrupt over in het Gooimeer (klifkust). De groeigemeente Huizen ontwikkelde zich langs de kust.